Schoolkinderen startten campagne snelheidslimiet

28 maart 2013 20:57 Automobilisten die donderdagochtend 28 maart door de IJsselmeerlaan in Emmeloord reden werden gecontroleerd en staande gehouden door basisschoolleerlingen. De actie is het regionale startmoment van de landelijke campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet’.

Het waren leerlingen van basisschool Windkracht 10 die de snelheidscontrole donderdagochtend uitvoerden. Zij deden dat in de IJsselmeerlaan in de Emmeloordse wijk de Zuidert waar 30/km per uur is toegestaan, maar waar regelmatig harder wordt gereden. De leerlingen moeten deze straat vier keer per dag oversteken.

Eén groepje kinderen voerde, met behulp van agenten, de snelheidscontrole uit met een laser en het tweede groepje sprak de automobilist aan op zijn/haar rijgedrag. De bestuurders kregen materiaal en informatie overhandigd over te hard rijden binnen de bebouwde kom. De hele ochtend reed een geluidsauto door de wijk om de burgers te attenderen op de campagneboodschap: te hard rijden in de bebouwde kom, daar zijn geen excuses voor!

Ook wethouder Andries Poppe van de gemeente Noordoostpolder zette de actie kracht bij met zijn aanwezigheid en ondersteunde waar nodig.

Alle bestuurders reageerden enthousiast en begripvol. En opvallend: er werden deze ochtend geen overtredingen geconstateerd!

De actie is het startmoment van de landelijke verkeersveiligheidcampagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet’. Deze heeft als doel de automobilisten bewust te maken van de gevolgen van te hard rijden binnen de bebouwde kom. In de bebouwde kom vindt namelijk de meeste interactie plaats tussen automobilisten en kwetsbare verkeersdeelnemers en zijn de gevaren het grootst. Zelfs ‘een beetje te hard rijden’ binnen de bebouwde kom kan dramatische gevolgen hebben. Een botsing met 50 km per uur staat gelijk aan een val van drie verdiepingen van een flatgebouw (10 meter)!

Vooral kwetsbare verkeersdeelnemers als voetgangers en fietsers zijn daarvan de dupe, blijkt uit onderzoek van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). De campagne richt zich dan ook op automobilisten die de wet licht overtreden en maximaal 10 tot 15 km per uur te hard rijden. Omdat ze haast hebben, met het verkeer meegaan of gewoon ongemerkt harder rijden dan eigenlijk mag. Maar voor te hard rijden in de bebouwde kom, zijn geen excuses!

De snelheidscampagne in Flevoland is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Noordoostpolder, provincie Flevoland, Veilig Verkeer Nederland (VVN) en de Politie. Daarmee wordt aangesloten bij de landelijke campagne van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.