Aat de Jonge maakt een punt van fietsveiligheid

12 december 2013 11:05 “We moeten echt een punt maken van fietsveiligheid, omdat in 2012 tweehonderd fietsers dodelijk zijn verongelukt.
We moeten er echt een punt van maken, omdat er in 2012 in Nederland 16.000 ziekenhuisopnamen waren als gevolg van fietsongevallen.
We moeten er echt een punt van maken, omdat fietsongevallen jaarlijks leiden tot 12.000 ernstig gewonden die blijvend letsel overhouden aan het ongeval.
We moeten er echt een punt van maken, omdat 76% van de fietsongevallen eenzijdig zijn, dat wil zeggen dat er geen auto’s of andere weggebruikers bij zijn betrokken, maar dat het gedrag van de fietser, de fietstechniek of de infrastructuur aanleiding is voor het ongeval.
Als we daar met z’n allen een punt van maken, zetten we geen punt maar volgt er een komma, want we zijn pas klaar als er geen fietsslachtoffers meer zijn! “

“Er is veel te doen”, zegt burgemeester Aat de Jonge, één van de zeven door minister Schultz benoemde fietsambassadeurs.
“Er zijn 19 miljoen fietsen in Nederland. Schrik niet, met z’n allen fietsen we elk jaar 15 miljard kilometer! Er zijn inmiddels ook één miljoen elektrische fietsen en de verkoop stijgt met zeker tien procent en waarschijnlijk nog meer per jaar. Ook wordt het op onze Flevolandse fietspaden steeds drukker met verschillende soorten fietsen en snelheden: racefiets, snorfiets, gewone fiets, kinderfiets, duofiets, ligfiets, mountainbike, je komt het allemaal tegen.

Fietsen is leuk, gezond, goedkoop, milieuvriendelijk en iedereen kan het, maar het moet wel veilig kunnen. En daar kunnen we met z’n allen wat aan doen. Verkeersgedrag, fietstechniek, infrastructuur, het is allemaal te beïnvloeden en van alles moeten we een punt maken.“

Niet moeilijk, wel dóen!
De Jonge richt zich allereerst tot de fietsers zelf. “Trapondersteuning voor ouderen is hartstikke fijn, maar doe dan even een cursusje hoe je hiermee om moet gaan. Heb je zo’n bakkie voorop de fiets, voel dan dat je evenwicht anders is. Leer je (klein)kinderen goed fietsen en zorg dat ze weten waar ze extra moeten opletten op de route van en naar school en de sportclub. Zorg ook dat iedereen in jouw gezin een fiets heeft met werkende remmen en verlichting. Het is allemaal niet moeilijk, maar je moet het wel even dóen. Voor jezelf, maar ook voor de veiligheid van andere weggebruikers.”

Oproep aan overheden
En dan die paaltjes op fietspaden, de doorn in het oog van vele fietsers... De Jonge: “Ja, ook gemeenten kunnen veel doen aan fietsveiligheid. Weg met de nutteloze paaltjes! Bekijk welke fietspaden je kunt strooien en laat na de winter dan direct de paaltjes weg! En waar wel paaltjes moeten staan, zet daar dan flexpaaltjes neer met verlichting.

Uit onderzoek is gebleken dat in Twente de fiets voor het eerst een groter aandeel heeft in het woon-werkverkeer dan de auto. Dat is echt uniek. In Flevoland is dat lastiger gezien de langere afstanden, maar gemeenten kunnen het fietsverkeer zeker stimuleren. Als je een bedrijventerrein aanlegt, kijk dan bijvoorbeeld ook naar de fietsverbindingen en neem overdekte fietsstallingen in de plannen op. Zo kunnen we met z’n allen veel doen om Jaap Lodders te helpen de nul te bereiken! “







Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.