Bij fietsverlichtingsactie in Lelystad 93 fietsers staande gehouden

16 oktober 2015 17:57 Fietsers die geen fietsverlichting voerden, zijn gisteravond staande gehouden door de politie bij het Lelystadse Station Noord. Fietsers waarvan de verlichting niet werkte, kregen deze keer geen boete, maar ontvingen een fietsverlichtingssetje (aangeboden door de gemeente). Het werd plekke gemonteerd door vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Flevoland.

Bij de onaangekondigde handhavingsactie, georganiseerd door de politie, werden 93 fietsers staande gehouden. Zij werden geïnformeerd over hun kwetsbare positie in het verkeer, zeker als ze slecht of niet zichtbaar zijn. Aan de fietser zonder verlichting werd in plaats van het uitschrijven van een bekeuring van 55 euro de mogelijkheid geboden om ter plekke werkende fietsverlichting aan te brengen. Daarnaast controleerden de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland afdeling Lelystad de fietsen ook op technische gebreken.

Wethouder Ed Rentenaar was bij de actie aanwezig. “Fietsers zijn kwetsbare verkeersdeelnemers. Verlichting is voor de veiligheid van de fietser zelf, maar ook voor de andere verkeersdeelnemers belangrijk. Je wilt toch voorkomen dat je bij jezelf of een ander letsel veroorzaakt door geen of slechte verlichting? Bovendien heb je met verlichting ook beter zicht op de weg. En dat geldt zeker in deze periode waarin de dagen steeds korter worden en de nachten steeds langer. Reden genoeg voor ons om tijdens deze actie de verlichtingssetjes beschikbaar te stellen, want zien en gezien worden is veilig thuiskomen.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.