Campagne ‘Ik val op’ vindt weerklank in Flevoland

23 oktober 2018 15:08 De landelijke campagne ‘Ik val op’ vindt ook in Flevoland weerklank. Maar liefst tachtig scholen hebben het ludieke campagnebeeld op de stoep of het schoolplein laten afbeelden. Zo worden ouders en kinderen geattendeerd op het belang én de plicht om goede fietsverlichting te hebben.

Uiteraard is het thema het hele jaar door relevant, maar vanaf oktober fietst de doelgroep vaker in de ochtend en avond. En helaas gebeurt dat nog te vaak zonder licht. Terwijl verlichting niet alleen belangrijk is voor iemands eigen zicht, maar ook om zichtbaar te zijn bij automobilisten. Reden om de campagne nu te voeren.

Susan Benning is directeur van de Driemaster in Almere, één van de tachtig Flevolandse scholen waar het campagnebeeld momenteel te zien is. “Wij doen op school veel aan verkeersveiligheid. In elke groep hebben we verkeerslessen.  Jaarlijks komt de Fietsersbond hier met een praktische les over (niet) fietsen met je mobiel en natuurlijk doen we mee met het fietsexamen.  We hebben daarom onder andere het Verkeersveiligheidslabel Flevoland behaald. Zo’n campagne ‘Ik val op’ past daar heel mooi bij. Waarom zou je het niet doen? Het kost nauwelijks tijd om het te regelen. En als die afbeelding er eenmaal staat, geeft dat een mooie aanleiding voor een gesprek met en tussen ouders en kinderen, want het valt iedereen direct op.”

De uitingen van krijt blijven minimaal vier weken goed zichtbaar, maar afhankelijk van de ondergrond op de schoolpleinen kan dit ook acht weken zijn. De afbeeldingen zijn bedoeld om de campagne extra te 'laden' op de plek waar het doelgedrag zich voor moet doen, met name bij de fietsen in de fietsenstalling.

Als fietser moet je in het donker en overdag bij slecht zicht een voorlicht en achterlicht aan hebben. Je mag hiervoor ook losse lampjes gebruiken. Ook moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, trappers en wielen (velgen) of banden.

Alle regels voor fietsverlichting en reflectie vind je op de website www.Rijksoverheid.nl.

De boetes voor rijden zonder fietslicht en reflectie vind je in de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM).

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.