De scholen zijn weer begonnen, ook De Fladderiep in Kraggenburg!

20 augustus 2014 16:01 De scholen zijn in bijna heel Flevoland weer begonnen. Basisschool De Fladderiep in Kraggenburg had dit jaar de eer om het Flevolandse startsein te geven voor de verkeersveiligheidsactie rond dit thema.  

Met hulp van de jarige Marloes, Stefan en Lieke onthulde wethouder Poppe van de gemeente Noordoostpolder het grote spandoek bij de school dat weggebruikers er op wijst dat de kinderen na een lange vakantie weer naar school gaan en aan het verkeer deelnemen.

Organisator Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Noordoostpolder hoopt dat weggebruikers rekening houden met de kwetsbare groep fietsende en  lopende kinderen die soms voor het eerst naar school gaan of voor het eerst zelfstandig naar school gaan. In de eerste maanden na de zomervakantie gebeuren er relatief veel ongelukken met kinderen die weer naar school gaan.

De wethouder vroeg alle kinderen om het veiligheidshesje dat zij hadden gekregen voor deze actie, ook in de toekomst te dragen. “In het verkeer heb je je oren, ogen, mond en handen nodig. Je ogen om een auto te horen, je ogen om te zien of je kunt oversteken, je handen om richting aan te geven en af en toe je mond om een brul te geven als iemand anders jou niet ziet. Het is belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het verkeer en deze vestjes helpen daarbij. Blijf ze gebruiken!”

De Fladderiep, genaamd naar een Flevolandse boom die sterk wortelt op leem , vierde eigenlijk een dubbel feestje. De Daltonschool had de dag ervoor feestelijk de deuren geopend na een fusie tussen openbare basisschool De Pionier en oecumenische basisschool De Lichtwachter.

Hopelijk volgt er op afzienbare termijn echter nòg een feestje: de school is namelijk  bezig het Verkeersveiligheidslabel Flevoland te behalen. Directeur Annemarie van Fraeijenhove: “Onze schoolomgeving is best veilig, maar de kinderen uit Kraggenburg hebben ook te maken met bijvoorbeeld landbouwverkeer en zij leren hier in het dorp niet omgaan met stoplichten en dergelijke. Na groep 8 moeten zij echter wel zelfstandig naar scholen in bijvoorbeeld Emmeloord kunnen fietsen. Met goede verkeerseducatie en praktische verkeersoefening willen wij ze daar op voorbereiden.” 

Wethouder Poppe is daar blij mee. Zijn streven is dat alle basisscholen in de Noordoostpolder het label behalen. “Als gemeente kunnen we daar - dankzij een provinciale bijdrage - bij helpen door de schoolomgeving veiliger te maken als dat nodig is, maar het behalen van het label is vooral een samenspel tussen school en ouders waarbij het gaat om bewustwording. In onze gemeente  kunnen scholen daar goede ondersteuning bij krijgen van Albert Oving van de IJsselgroep.

Ook VVN kan ondersteuning bieden, bijvoorbeeld door te helpen verkeersouders te werven. De afdeling Noordoostpolder heeft bovendien voor basisscholen een gratis Schoolpleinpakket te leen om op een speelse manier extra te oefenen met verkeer!

Wordt er rondom uw school aan het begin van het schooljaar nog geen campagnemateriaal opgehangen en wilt u dit wel gaan regelen volgend jaar? Neem dan contact op met de verkeersouder(s) op uw school, word zelf verkeersouder of wordt vrijwilliger bij Veilig Verkeer Nederland. U vindt meer informatie op www.veiligverkeernederland.nl.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.