Fietsverlichtingsactie de Triangel: “Het is nodig en het helpt”

30 oktober 2015 11:06 Nu de wintertijd is aangebroken en de dagen korter worden, wordt het op de weg gevaarlijker voor leerlingen die op de fiets naar school gaan. VVN Noordoostpolder bezocht gisteren daarom basisschool De Triangel om de fietsverlichting te controleren.

Leerlingen leggen de weg van en naar school min of meer in het donker af in de komende maanden. Zeker in het buitengebied zijn de wegen vaak onverlicht en er is lang niet altijd een separaat fietspad. Een goede fietsverlichting, zien en gezien worden, is dan erg belangrijk.
Veilig Verkeer Nederland (VVN), afdeling Noordoostpolder vraagt hier aandacht voor. Bestuursleden bezoeken daarom basisscholen die zich hiervoor hebben opgegeven. De Triangel is zo’n school die met een dergelijke actie leerlingen en hun ouders bewust wil maken van wat er gedaan kan worden aan verkeersveiligheid van de leerlingen.

Cor Pieters, directeur van de Triangel: “De fietsverlichtingsactie is voor ons onderdeel van bredere aandacht voor de fietsveiligheid. Wij zien kinderen op school komen waarvan de fietsen erg gevaarlijk zijn: remmen die het niet doen, loszittende dynamo’s, ik heb zelfs eens meegemaakt dat het voorwiel er gewoon uitviel. Ik repareer dan vaak zelf de fiets van zo’n kind. De ANWB ondersteunt ons daarin met materialen en gereedschappen. “

Gisteren hielpen de vrijwilligers van VVN met de fietsverlichting. Deugde de fietsverlichting, dan werd er een stickertje op het spatbord geplakt en ontving de leerling een oorkonde van de ANWB Lichtbrigade. Ook mochten de leerlingen een aardigheidje grabbelen.
Pieters: “Deze actie kondigen we van tevoren aan in onze nieuwsbrief en met een spandoek. De kinderen reageren er dan al op: “Oh leuk, moeten we de fiets weer meenemen?” Het geeft een impuls aan de ouders om de fiets weer van goede verlichting te voorzien. Bij de actie zelf zijn de fietsen dan ook bijna allemaal in orde.”

Natuurlijk vergt het wel het een en ander aan organisatie. “De leerkracht kan een tijdje geen instructie geven, omdat de kinderen bij toerbeurt buiten zijn voor de verlichtingscontrole. Maar je moet keuzes maken en dit is een speerpunt voor ons; verkeerseducatie is voor ons vanzelfsprekend. Zo oefenen we met de kinderen ook altijd de route voor het praktisch verkeersexamen en geven we in de klas les aan de hand van de verkeerskranten van VVN. Voor dit soort praktische acties moet je naar buiten willen gaan en de handen uit de mouwen willen steken. Dat doen wij, omdat we zien dat het nodig is en omdat we merken dat het helpt.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.