Lelystadse senioren testten rijvaardigheid

27 februari 2013 21:52 Een aantal Lelystadse 55-plussers is weer helemaal bij de tijd op het gebied van rijvaardigheid. Zij volgden dinsdag 26 en woensdag 27 februari de BROEM-rijvaardigheidstraining.

Autorijden is een vaardigheid die door oefening op peil moet worden gehouden. Wie een vak uitoefent vindt het vanzelfsprekend om af en toe naar een cursus te gaan om de kennis op te frissen en op de hoogte te blijven van de nieuwe ontwikkelingen .

Ook het verkeersbeeld verandert doorlopend. Daarom is het goed om na het behalen van het rijbewijs later met een rijvaardigheidstraining de puntjes op de i te zetten.

De 55-plusser heeft over het algemeen veel rijervaring, een belangrijke basis om goed aan het verkeer te kunnen deelnemen. Maar in de loop der jaren zijn er verkeershandelingen bij gekomen, zoals het rijden op een rotonde. Op zich zelf zijn dit geen moeilijke handelingen, maar een deskundige kan precies aangeven hoe dit het veiligst kan. Verder kunnen er gaandeweg foutjes in de rijstijl zijn geslopen. Een verkeerde snelheidskeuze of het niet regelmatig kijken in de spiegels zijn voorbeelden hiervan.

Met het ouder worden kunnen ook lichamelijke beperkingen de kop opsteken. Dat geldt voor iedereen, hoe vitaal hij of zij ook is. Dat is niks bijzonders. Het vervelende is dat ook functies achteruitgaan die van groot belang zijn in het hedendaagse verkeer. Deze beperkingen doen gelijkmatig hun intrede en beïnvloeden de rijvaardigheid ongemerkt.

Om dit soort beperkingen tijdig op te sporen, hebben ANWB, BOVAG en VVN Lelystad het BROEM (Breed Overleg Ouderen en Mobiliteit) opgericht, dat vrijwillige rijvaardigheidstesten speciaal voor 50-plussers ondersteunt.

Uit uitgevoerde enquêtes blijkt dat BROEM een succes is. De deelnemers reageren bijna onverdeeld enthousiast op de testen. Men vindt de testen leerzaam en voor herhaling vatbaar. Er worden niet alleen eventuele zwakke punten in de rijvaardigheid gesignaleerd, maar er worden ook tips en aanwijzingen gegeven om deze zo veel mogelijk op te lossen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.