Regionale start De scholen zijn weer begonnen in Zeewolde

30 augustus 2012 14:34 de scholen zijn weer begonnenLeerlingen van maar liefst zeven basisscholen uit Zeewolde hielden woensdag 29 augustus een opvallende fietsactie die weinigen in Zeewolde kan zijn ontgaan. Heel Zeewolde weet het dan ook: de scholen zijn weer begonnen! Het fietsevenement was de Flevolandse start van deze landelijke campagne.

Wethouder onderwijs, Hendrik de Vries, gaf het startsein. Hij deed dit door samen met de leerlingen vanaf groep 6, ballonnen op te laten op het Kerkplein. Voor de drie leerlingen van wie de ballonnen het verst komen, waren er leuke prijzen die Intertoys Zeewolde beschikbaar had gesteld.

Voorafgaand aan dit ballonnenfeest fietsten de kinderen vanaf hun basisscholen naar het plein. Tijdens die fietsroute hielden verkeersregelaars het verkeer kort staande. De leerlingen konden daardoor vragen stellen aan automobilisten over hun verkeersgedrag rondom scholen en oversteekplaatsen.

Doel van de actie was om automobilisten en motorrijders bewust te maken van de aanwezigheid van veel nieuwe en kwetsbare verkeersdeelnemers na de zomervakantie. Lopende of fietsende kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. In Nederland komen jaarlijks 35 kinderen om het leven op de route van of naar school. Ruim zeshonderd kinderen raken ernstig gewond.

Kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer doordat zij nog over onvoldoende vaardigheden beschikken om zich als een ervaren en volleerd deelnemer in het verkeer te verplaatsen. En juist bij de start van het nieuwe schooljaar zijn zij nog helemaal vol van de vakantie. Ze zien na lange tijd hun klasgenootjes weer en wisselen op weg naar school vakantieverhalen uit. Daardoor letten ze minder goed op het verkeer. Tegelijkertijd moeten automobilisten weer wennen aan groepen schoolgaande kinderen op de weg.

Kinderen worden minder kwetsbaar zodra zij over meer vaardigheden beschikken. Het advies aan ouders is dan om ook, zodra het veilig is, kinderen zoveel mogelijk zelfstandig naar school te laten fietsen via een veilige route. Het is leuk en leerzaam om de route van tevoren meerdere malen met de kinderen te fietsen.

De campagne is een initiatief van Veilig Verkeer Nederland en de gemeente Zeewolde. Zij werken hierbij nauw samen met vrijwilligers, basisscholen en politie.
VVN heeft tips opgesteld om veilig naar school te fietsen. Deze tips zijn terug te vinden op de facebook fanpagina van VVN en de VVN-website.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.