Tweeduizend leerlingen straks veiliger op weg naar voortgezet onderwijs

27 mei 2016 18:26 Het theoretisch en praktisch verkeersexamen is een beproefd concept dat eigenlijk niet meer is weg te denken uit het straatbeeld in de periode mei/juni en uit de verkeersplannen van de meeste basisscholen. De afgelopen anderhalve week legden weer bijna tweeduizend leerlingen in Dronten, Lelystad en de Noordoostpolder het praktisch verkeersexamen af, nadat zij eerder al het theoriegedeelte hadden gedaan.

In de gemeente Dronten deden alle scholen in de drie kernen mee. Met uitzondering van de scholen die eens per twee jaar meedoen, omdat zij het examen voor de groepen 7 en 8 tegelijkertijd afnemen. De algehele organisatie lag opnieuw bij Tref-ik. Wethouder Nico Verlaan vlagde de eerste fietser van de ruim driehonderd examenkandidaten af. Daarmee het belang illustrerend dat de gemeente hecht aan dit examen. Kinderen moeten met verkeer en verkeersregels in aanraking komen; jong geleerd is immers oud gedaan…

In Lelystad organiseerde de afdeling Lelystad van Veilig Verkeer Nederland (VVN) het examen alweer voor de 38ste keer. Geen sinecure, met 31 deelnemende scholen en 1055 examenkandidaten. De aftrap werd gegeven door een wijkagent die de eerst startende leerling toesprak en succes wenste, met de boodschap dat dit uiteraard voor alle leerlingen gold.
Het examen ging gepaard met een fietsenkeuring onder leiding van medewerkers van Veilig Verkeer Lelystad in samenwerking met praktijkschool De Steiger, die daarvoor enkele leerlingen speciaal instrueert. De controleposten werden verzorgd door studenten van het ROC Lelystad en door ouders van de scholen.

In de Noordoostpolder konden ongeveer zevenhonderd kinderen hun verkeerskunsten, of beter verkeerskunde, laten zien. Wethouder Andries Poppe stuurde dinsdagochtend op het Harmen Visserplein in Emmeloord de eerste van de deelnemers op weg. Veilig Verkeer Nederland, afdeling Noordoostpolder tekende opnieuw voor de organisatie en werkte daarvoor samen met de politie. Ook in de Noordoostpolder werd het praktische examen voorafgegaan door een fietsenkeuring, die werd uitgevoerd door vrijwilligers van deze actieve VVN-afdeling.

Het examen is bedoeld om de kinderen te toetsen op hun verkeersregels én op hun verkeersgedrag. De kinderen zijn hierdoor beter voorbereid op het fietsen naar het voorgezet onderwijs. In het fietstraject zijn daarom in alle gemeenten lastige verkeerssituaties opgenomen; goed (achterom) kijken, duidelijk richting aangeven, stoppen waar nodig… Als leerlingen dit gedrag goed aangeleerd krijgen, zal dat ongevallen voorkomen!





Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.