Veel belangstelling voor opfriscursus rijvaardigheid

16 oktober 2012 18:35 Voor senioren is het vaak tientallen jaren geleden dat het rijbewijs werd gehaald. Het kan zeker geen kwaad om de verkeerskennis op te frissen. In Emmeloord deden maar liefst zestig mensen dat op dinsdag 16 oktober.

De belangstelling was groter dan het aantal beschikbare plaatsen. Maar de afdeling Noordoostpolder van Veilig Verkeer Nederland vond de opfriscursus rijvaardigheid (Broem-dag) niet alleen daarom een succes. In een ontspannen sfeer hebben veel deelnemers daadwerkelijk veel opgestoken.

Zo konden de deelnemende senioren aan de hand van dia’s hun kennis van de verkeersregels toetsen. Daar bleken velen moeite mee te hebben. De uitleg achteraf was dan ook welkom. Ook een ogentest behoorde tot het programma. Net zoals een meting van de reactiesnelheid. Ongeveer de helft van de senioren reageerde niet binnen de gewenste halve seconde. Het devies: houd altijd voldoende afstand. Hoe lager je reactiesnelheid, hoe hoger de kans op ongevallen.

Daarnaast werden met ‘voorrangsbakken’ (maquettes van verkeerssituaties) de voorrangsregels doorgenomen. Ja, óók een ruiter te paard is tegenwoordig een bestuurder; de oude regels gelden niet meer, er is veel veranderd in de afgelopen jaren.

Natuurlijk kwam de daadwerkelijke rijvaardigheid ook aan de orde. In een rijsimulator werden allerlei situaties nagebootst, zoals hevige regenbuien of plotseling overstekende voetgangers. De gesimuleerde rit kon daarna worden besproken met een rijinstructeur. Tevens kon men in de eigen auto een rit maken met een rijinstructeur. Veel voorkomende aandachtspuntjes waren dat er vaker in de spiegel gekeken mag worden. En er moet goed op de borden worden gelet; op een deel van de Espelerweg waar 60 km/uur mag worden gereden, werd bijvoorbeeld regelmatig twintig kilometer te hard gereden.

Deelnemers aan deze opfriscursussen riskeren niet hun rijbewijs. Zij doen geheel vrijblijvend mee. De instructeurs hebben in Emmeloord ook geen enkele onvoldoende geconstateerd. Wel bleek dat het opfrissen van de kennis zeker geen overbodige luxe is.

De afdeling Noordoostpolder van Veilig Verkeer Nederland biedt deze opfriscursussen elke twee jaar kosteloos aan. Volgend jaar worden er weer scootmobielcursussen gegeven.Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.