Verkeersveiligheidsfeest in Zeewolde

29 oktober 2015 17:57 Het was een waar verkeersveiligheidsfeestje in Zeewolde afgelopen dinsdag. We mogen het immers wel een verkeersveiligheidsfeestje noemen, nu maar liefst drie basisscholen het Verkeersveiligheidslabel Flevoland ontvingen en de scholen bovendien andere verkeersprojecten uitvoerden. 

Wethouder Wim van der Es reikte, samen met Seef de Zebra, de labels uit aan de basisscholen In de Lichtkring, het Kofschip en de Toermalijn.

Bij de eerste heeft de gemeente in het verleden gezorgd voor veilige parkeerplaatsen en meer overzicht bij de school. De school zelf heeft ervoor gezorgd dat leerlingen tijdig van de fiets afstappen en dus niet meer fietsen op het plein. Ook werkt de school met actuele verkeersmaterialen en heeft verkeerseducatie een plekje gekregen in het schoolplan. Natuurlijk ondersteunen ouders bij de verkeersveiligheidsactiviteiten van school; een school kan nooit alleen de verkeersveiligheid bewaken! 

Uiteraard voldoen ook het Kofschip en de Toermalijn aan de criteria om het Verkeersveiligheidslabel te behalen. Alle drie de scholen hielden gisteren bovendien een fietsverlichtingsactie. Deze startte bij In de Lichtkring met onder andere de controle van de fiets van de juf. Daar bleek dat leerlingen de lat van een goede fiets voor anderen heel hoog leggen; alles werd vakkundig gecontroleerd aan de hand van een checklist. Wethouder van der Es is niet voor niets de verkeerswethouder. Hij merkte op dat de banden niet erg hard waren: te weinig lucht kan immers ook ongelukken veroorzaken, doordat je dan niet goed kunt remmen of kunt wegglijden in een bocht.

Bij het Kofschip en de Toermalijn stond naast de verlichtingsactie ook de verkeersveiligheid van De Kringloop centraal. De wethouder had al eerder van leerlingen uit de toenmalige groep 7 gehoord wat er zoal speelde en welke maatregelen genomen konden worden. Eén van de oplossingen die destijds werd gepresenteerd, was een fotokaart waarop leerlingen aan ouders vragen om zich te houden aan de verkeersveiligheidsafspraken voor De Kringloop. Nu zorgden Elora en Phe, twee leerlingen uit groep 8, voor een toelichting op het fotokaartproject, overigens nadat de kleuters een geweldig lied had gezongen. 
 
Op de Toermalijn werd er ook gezongen door de jongste leerlingen en zij reden bovendien het verkeersplein met hun driewielers. Ezra en Sem, twee leerlingen van groep 8 die ook waren betrokken bij het fotokaartenproject om de Kringloop verkeersveiliger te maken, gingen hier nog verder op in. Daarna gaven enkele andere leerlingen uit groep 8 een wervelde dansshow, waarbij niet alleen labelmascotte Seef de Zebra, maar ook de wethouder met de voetjes van de vloer gingen!

Inmiddels zijn de fotokaarten klaar en kunnen deze, na een voorlichting in de krant, gericht worden uitgedeeld. Daarna kan er handhaving plaatsvinden.

In het fotokaartenproject werkten Elora, Phe, Ezra en Sem overigens samen met Rita Jansen en Henk Brouwer van de gemeente Zeewolde en Albert Oving van de IJsselgroep.  

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.