Wachtlijst opfriscursus senioren Noordoostpolder

26 oktober 2016 17:20 Maar liefst zestig mensen namen deel aan de twee opfriscursussen voor seniore automobilisten in de Noordoostpolder. Deze werden onlangs georganiseerd door de lokale VVN-afdeling. Men had er met gemak nog wel twee kunnen houden: er is inmiddels een wachtlijst van ruim vijftig mensen!

De cursussen besloegen elk een dagdeel en bestonden uit drie onderdelen. De belangrijkste was de rit in de eigen auto onder begeleiding van een gecertificeerde ritbegeleider.
VVN-vrijwilliger Johan van Keulen: “Er is daarbij vooral gewezen op ‘kijken en anticiperen’. Je moet vooraf een plan maken: wat ga ik straks doen op dat kruispunt? Senioren rijden vaak voorzichtig en  beperkt: vaak dezelfde ritjes op dezelfde weg, soms alleen naar de kinderen of naar het ziekenhuis en soms niet harder dan honderd op de snelweg. Dat is natuurlijk beter dan roekeloos rijden, maar onzekerheid is ook niet goed.”

De jongste deelnemer was 54, wilde zich na een whiplash wat zekerder voelen op de weg en wilde daarom graag een onafhankelijk oordeel over de rijstijl. De oudste was 89. De meerderheid was tussen de 60 en 80 jaar oud.
Johan van Keulen: “De deelnemers waren zeer enthousiast. Eén persoon besloot zelfs om weer enkele rijlessen te gaan nemen. Er blijkt een grote behoefte te zijn. We hebben nu al meer dan vijftig mensen op de wachtlijst voor de cursus die over twee jaar wordt gehouden. We zouden het wel vaker willen doen, maar ons budget is natuurlijk beperkt. Wellicht gaan we voortaan een kleine bijdrage vragen, zodat we deze opfriscursus vaker kunnen aanbieden. Het aantal senioren neemt toe en mobiliteit is juist voor deze groep belangrijk. ‘Nee’ verkopen, willen we dus eigenlijk liever niet.”

Wordt vervolgd…

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.