Bij het uitgaan maken al veel mensen de Bob-afspraak, maar bij bezoek aan familie en vrienden is dat nog minder vanzelfsprekend. Daarom is het thema van de nieuwste Bob-campagne: Bob ook als je op visite gaat.
De Bob-campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zijn campagnepartners (provincies, gemeenten,...
Bij het uitgaan maken al veel mensen de Bob-afspraak, maar bij bezoek aan familie en vrienden is dat nog minder vanzelfsprekend. Daarom is het thema van de nieuwste Bob-campagne: Bob ook als je op visite gaat.
De Bob-campagne is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zijn campagnepartners (provincies, gemeenten, Veilig Verkeer Nederland, Stichting Verantwoord Alcoholgebruik, TeamAlert, politie en justitie) en richt zich op het voorkomen van rijden onder invloed van alcohol.
Opmerkelijke feiten
- Alcohol heeft een verdovende werking op de hersenen, waardoor remmingen wegvallen, de concentratie en het geheugen verminderen, en zelfoverschatting bij de gebruiker toeneemt.
- Bijna 100% van de Nederlandse bestuurders vindt dat alcohol en verkeer niet samengaan.
- Een vijfde van de jaarlijkse verkeersslachtoffers is het directe gevolg van alcohol in het verkeer. In 2010 ging het om 130 doden en 4000 ernstig gewonden.
- Via het bloed bereikt alcohol in ongeveer 10 minuten je hersenen.
- Het drinken van alcohol heeft negatieve effecten op het rijgedrag. De stuurtaak wordt slechter uitgevoerd, waardoor de bestuurder gaat slingeren. Daarnaast neemt de reactietijd toe.
- Je lever doet ongeveer 1 à 1,5 uur over de afbraak van een standaardglas alcohol. Bij acht glazen is dat dus 8 tot 12 uur. Dit betekent dat je na een avondje stevig drinken 's ochtends nog steeds alcohol in je bloed kunt hebben.
Bob houdt de nul
Een Bob drinkt dus helemaal niets. Want als je eenmaal begint, wordt het steeds lastiger om 'nee' te zeggen. Dat komt niet alleen door de gezellige sfeer op dat moment, maar ook door het ontremmende effect dat alcohol heeft:
- Elk glas alcohol geeft je zin in nóg meer alcohol en dat gebeurt razendsnel, omdat alcohol al in ongeveer 10 minuten je hersenen bereikt.
- Je voelt je zelfverzekerder en onderschat de risico’s en gevaren van rijden onder invloed van alcohol.
- Je wordt impulsiever en losser. Je zoekt de grenzen op van wat wel en niet mag.
Met wie, wanneer en waar je drinkt is ook van invloed. Zeg maar eens 'nee' tegen je vrienden en familie als het gezellig is en iedereen een drankje neemt. Voor je het weet, zit je dan aan de wettelijke grens van wat je mag drinken. Of erger. Daarmee breng je jezelf, je passagiers én andere verkeersdeelnemers in gevaar. Daarnaast riskeer je ook nog eens een forse boete of zelfs verlies van je rijbewijs. Een Bob heeft daarom dus 0% op. Zorg dus dat je altijd een Bob afspraak maakt, dan kan iedereen veilig thuiskomen.
Copyright © Verkeers Veilig Flevoland 2023