ANWB Streetwise bij Cornelis Zeemanschool op Urk

12 april 2013 17:32 Op de Cornelis Zeemanschool op Urk hebben de lessen donderdag 11 april in het teken gestaan van verkeer. Met ANWB Streetwise kregen de kinderen een spannend programma voorgeschoteld.

De Cornelis Zeemanschool vindt het belangrijk hun leerlingen ‘straatwijsheid’ mee te geven. Met Streetwise kon er volop praktisch geoefend worden. In verschillende praktijklessen leren de kinderen over het gebruik van gordels, kinderzitjes, remweg en reactiesnelheid.

Dittie Hoekstra van de Cornelis Zeemanschool vertelt dat de school bezig is met het behalen van het Verkeersveiligheidslabel. “Er wordt een zebrapad aangelegd bij school. We hebben onlangs een verkeersmethode aangeschaft. En we dachten: laten we Streetwise ook eens proberen. Kinderen maken onderdeel uit van het verkeer. Dat kun je niet alleen oefenen in de klas. Je moet het ondervinden.”

ANWB Streetwise bestaat uit vier onderdelen. In Toet toet leren de kinderen van groep 1 en 2 in de speelzaal verkeersgeluiden herkennen en oefenen het veilig oversteken. Daarnaast wordt geoefend met de autogordel in combinatie met het kinderzitje.

Tijdens Blik en klik leren de kinderen van groep 3 en 4 in de gymzaal over veilig oversteken. Het belang van het dragen van de gordel en gebruik van een kinderzitje in de auto wordt geoefend met een spannende gele elektroauto.

Hallo auto leert de kinderen van groep 5 en 6 over de remweg van een auto en de invloed van reactietijd op die remweg. Kinderen nemen zelf plaats op de bijrijdersstoel van een ANWB lesauto en mogen zelf remmen. Ook het belang van het dragen van een veiligheidsgordel en een stoelverhoger komt in deze les aan bod.

Trapvaardig ten slotte traint de kinderen van groep 7 en 8 op het schoolplein in praktische fietsvaardigheid. De leerlingen fietsen over een uitdagend parcours en trainen moeilijke manoeuvres. Ook rijden ze met een zware rugzak op. Hiermee worden de kinderen voorbereid op het zelfstandig fietsen naar de middelbare school.

Dittie Hoekstra: “De leerlingen vonden het heel leuk. Vooral de remtest in de groepen 5 en 6 had veel impact. Kinderen waren echt verbaasd dat een auto zoveel tijd nodig heeft om te stoppen. Het heeft dus echt bijgedragen aan de bewustwording. “

De gemeente Urk ondersteunde de inzet van Streetwise op de Cornelis Zeemanschool financieel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.