AZC Dronten hield succesvolle Verkeersweek

20 oktober 2015 10:46 Met de overhandiging van een Fietsparcours opende burgemeester en fietsveiligheidsambassadeur De Jonge vorige week de Verkeersweek van het AZC in Dronten. Naast fietsvaardigheden en een fietskeuring was er de hele week aandacht voor de verkeersregels, aankoop (en heling) van fietsen en de dode hoek van vrachtwagens.

De Verkeersweek was gericht op de jongeren van 12 tot 18 jaar die in het AZC wonen. De helft van hen woont daar met ouders en gaat op het AZC naar de school. De jongeren zonder ouders gaan naar het Almere College in Kampen. Voor de verkeersactiviteiten hoefden zij echter een dag niet naar school en bleven zij op het terrein van het AZC; zeker voor de kinderen die dagelijks naar Kampen fietsen, zijn kennis van de verkeersregels en goede fietsvaardigheden immers onmisbaar.

Heleen Munnike van verkeersadviesbureau Tref-ik begeleidde de Verkeersweek. “Met het door de gemeente Dronten geschonken fietsparcours kunnen de kinderen op het AZC goed leren fietsen en remmen. In deze Verkeersweek leerden de kinderen ook banden plakken. Belangrijk waren verder de theorielessen over de Nederlandse verkeersregels. Dat is cruciaal, omdat de verkeersregels in de landen waar de kinderen vandaan komen, soms erg verschillen met de Nederlandse. Zo weten deze kinderen niet of nauwelijks dat een fietser van rechts gewoon voorrang heeft. Met de theorielessen gingen we vooral in op de verkeerscombinatie fietser en voetganger.”

De dode hoek werd duidelijk gemaakt aan de hand van een grote vrachtwagen met oplegger. Munnike: “In de oplegger kregen de kinderen er les over. En op de stoel van de chauffeur ontdekten zij zelf wat een chauffeur wel en niet ziet. Ook de theorie onderwezen we met behulp van doe-vragen. De kinderen gaven bijvoorbeeld lopend aan wie voorrang heeft in een bepaalde situatie. Beeld en doe-activiteiten zijn belangrijk in deze verkeerseducatie. Veel kinderen beheersen de Nederlandse taal immers nog niet.”

Munnike noemt de Verkeersweek een succes en vindt het zeker voor herhaling vatbaar. “Het zou heel goed zijn om dit vaker per jaar te organiseren gezien de grote doorstroom van asielzoekers. Zo voorkom je ongelukken. Het is voor de kinderen zelf en voor alle overige verkeersdeelnemers belangrijk dat zij begrijpen hoe het werkt in het verkeer.”
Het was voor Tref-Ik de eerste keer dat ze een verkeersprogramma op een AZC begeleidden. “We hebben het programma gaandeweg de week nog bijgestuurd om meer aan te sluiten op het type leerlingen. Deze kinderen zijn soms nog maar net in Nederland en zijn meestal nog wat passiever dan Nederlandse kinderen die meer weerwoord bieden. Maar dat ze het heel erg leuk vonden om op deze manier te leren, was duidelijk. Met de doe-activiteiten deden ze echt heel enthousiast mee.”

De Verkeersweek op het AZC werd georganiseerd door het Almere College, de gemeente Dronten en de provincie Flevoland.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.