Gemeente Dronten neemt Verkeersexamen serieus

29 mei 2015 18:29 Het wordt een spannend weekend voor bijna vierhonderd basisschoolleerlingen in Dronten en Swifterbant. Maandag horen zij of ze geslaagd zijn voor het praktisch verkeersexamen dat gisteren in Dronten en vandaag in Swifterbant werd afgenomen.

Gelukkig waren ook dit jaar weer twintig ouders bereid om de scholen te helpen het  praktisch verkeersexamen mogelijk te maken. Net genoeg om de controleposten langs de route die de kinderen fietsten, te bemannen en te helpen bij het startpunt.

Dat ook de gemeente zich sterk maakt voor het verkeersexamen en de verkeersveiligheid van kinderen en jongeren belangrijk vindt, werd zichtbaar door de aanwezigheid van niemand minder dan burgemeester en fietsambassadeur Aat de Jonge en wethouder Ton van Amerongen. 

Aat de Jonge: “Het verkeer wordt steeds complexer. De fietsende kinderen worden op hun weg naar school met steeds meer gevaren geconfronteerd. Er zijn vele verschillende soorten fietsen met verschillende snelheden (van bakfiets tot racefiets, van kinderfiets tot elektrische fiets), er zijn elektrische auto’s gekomen die je bijna niet hoort, het zware verkeer wordt steeds groter, noem maar op. Begeleid oefenen in het verkeer is dan ook zeker geen overbodige luxe. Met het Verkeersexamen bieden de scholen aan de kinderen al een goede basis. Maar ik hoop dat ook ouders hun verantwoordelijkheid voelen en nemen. Dat zij bijvoorbeeld met hun kinderen de nieuwe route naar het voortgezet onderwijs oefenen en zorgen dat hun kinderen goed zichtbaar zijn. Dat er tijdens de fietsencontrole voorafgaand aan het examen helaas veel fietsen met losse wielmoeren werden  geconstateerd, maakt ook duidelijk dat het geen overbodige luxe is als ouders aandacht besteden aan de veiligheid van de fiets.”  

Natuurlijk waren de 307 kinderen uit Dronten en de 82 kinderen uit Swifterbant die deelnamen aan het examen zenuwachtig, maar eigenlijk was dat niet nodig. Er was namelijk van tevoren flink geoefend om met een goed resultaat het examen af te leggen. Soms wel vijf keer! De zenuwen verdwenen overigens al fietsend, waardoor alle kinderen met een glimlach bij het eindpunt aan kwamen. Nu maar afwachten of de uitslag maandag ook reden is voor een lach!

Ook in Lelystad deden ruim achthonderd leerlingen verkeersexamen. Lees er hier meer over. Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.