Goed verkeersgedrag beloond op MBO College Almere

27 februari 2013 21:57 Op woensdag 27 februari hield TeamAlert de eerste ‘Drop it’ actie van 2013. Met deze actie werden leerlingen van het MBO College in Almere bewust gemaakt van goede en slechte gewoontes op de fiets.

Tijdens de actie liepen de voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert rond op het MBO College Almere met vier gekleurde kliko’s. Aan de jongeren werd gevraagd om hun slechte gewoonte op te schrijven en te ‘droppen’ in de rode kliko. Bij twee oranje kliko’s konden de jongeren meedoen aan een wedstrijd. Op een beeldscherm in de kliko werd een filmpje afgespeeld dat test hoe alert de jongeren zijn. Degene die de meeste veranderingen zag, won een leuke prijs. Bij een groene kliko kregen ze een fiets-gadget als beloning voor het delen van hun goede gewoonte in het verkeer.

Uit onderzoek blijkt dat in 2011 het aantal verkeersslachtoffers onder fietsers het sterkst toe nam, namelijk met 23% (van 162 naar 200 slachtoffers). Door gebrek aan ervaring in complexe verkeerssituaties en stoer gedrag is het aantal slachtoffers onder 12 tot 24-jarigen erg hoog. TeamAlert wijst jongeren op hun eigen verantwoordelijkheid in het verkeer. Slechte gewoontes ontstaan als mensen zich op de automatische piloot door het verkeer bewegen. Hierdoor houden ze minder rekening met andere weggebruikers, wat voor gevaarlijke en vooral ook veel irritante situaties kan leiden. Bij Drop it worden jongeren hiervan bewust gemaakt .

De actie werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Almere. Vorig jaar heeft TeamAlert 16 Drop it projecten uitgevoerd door heel Nederland. Daarmee zijn 4.633 jongeren bereikt. Er zijn ongeveer 58% jongeren bereikt in de leeftijdscategorie 12-16 jaar en 42% van de jongeren in de leeftijdscategorie 17 tot en met 24 jaar.

Stichting TeamAlert is dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, die zich sinds 2000 inzet om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. Het verkeer is namelijk nog steeds doodsoorzaak nummer één onder jongeren. TeamAlert organiseert diverse educatieve projecten en voorlichtingscampagnes. Door jongeren op originele, humoristische, overtuigende en soms iets brutale manier te benaderen, probeert TeamAlert bewustwording te creëren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.