StreetTalk met 403 jongeren in Dronten

19 augustus 2015 16:44 Bij de Meerpaaldagen in Dronten vorige week, was er ook aandacht voor verkeersveiligheid. De voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert gingen met maar liefst 403 jongeren in gesprek over bijvoorbeeld smartphones en alcohol in het verkeer.

TeamAlert maakt jongeren met StreetTalk bewust van de risico’s in het verkeer en de eigen verantwoordelijkheid die jongeren hierin hebben. Dat is nodig. Uit onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid blijkt dat beginnende bestuurders in Nederland een ruim vijf keer groter ongevalsrisico hebben dan ervaren bestuurders. Dit komt hoofdzakelijk door een gebrek aan rijervaring en het risicogedrag dat typerend is voor jongeren.

TeamAlert is ervan overtuigd dat interactie met jongeren over verkeersveiligheid het meeste effect heeft. Het StreetTalk videoteam confronteert daarom groepen vrienden met prikkelende vragen en stellingen over verkeersveiligheid. Vrienden gaan met elkaar in discussie over bijvoorbeeld de stelling: “Ik laat mijn smartphone in mijn tas als ik op de fiets zit”. Gedurende de gesprekken wordt gewerkt aan een positieve sociale norm binnen de groep. Het videoteam creëert een gemeenschappelijke betrokkenheid bij veilig verkeersgedrag.

Daarnaast zet het fototeam feestgangers op de gevoelige plaat. Zij bespreken de effecten van alcohol in het verkeer met de jongeren. Als de jongeren na afloop op de website van TeamAlert kijken, krijgen zij een verrassende foto te zien. Voor de foto wordt namelijk een speciale lens gebruikt die een 'tunnelvisie' simuleert.

Marlou Derks van TeamAlert: “Wij kregen heel veel positieve reacties van de jongeren in Dronten. Zij vonden het leuk om mee te doen en reageerden spontaan op alle stellingen. Dat we in gesprek zijn geweest met maar liefst 403 jongeren, zegt wel wat.”
De inzet van TeamAlert tijdens de Meerpaaldagen werd gefinancierd door de gemeente Dronten.

Klik hier voor een video-impressie.

Over TeamAlert
Stichting TeamAlert is dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, die zich sinds 2000 inzet om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. TeamAlert organiseert diverse educatieve projecten en voorlichtingscampagnes. In 2014 heeft TeamAlert als eerste jongerenorganisatie wereldwijd de International Road Safety Award in ontvangst genomen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.