Voorlichtingsprojecten

Bob (TeamAlert)
Met dit project in discotheken en op feesten worden jongeren gestimuleerd geen alcohol in het verkeer te gebruiken door de nuchtere bestuurders in het zonnetje te zetten.

Jongeren die met de auto naar huis gaan worden aan het begin van de avond aangesproken. De voorlichtingsmedewerker maakt met de vriendengroep de afspraak dat de Bob aan het einde van de avond bij TeamAlert langs komt. Blaast de Bob 0,0 promille, dan krijgt hij of zij een leuke beloning mee naar huis. Valse Bobs worden gewezen op alternatief vervoer. Gedurende de avond kunnen alle bezoekers van de discotheek bij de stand van TeamAlert informatie krijgen, quizjes invullen of een gadget winnen.
Zie voor meer informatie de online projectpagina van Bob.

Drop it (TeamAlert)
Met Drop it wil TeamAlert de kwetsbaarheid van fietsers in het verkeer onder de aandacht brengen bij jongeren. Bij Drop it kunnen de jongeren hun slechte gewoonte in het verkeer weggooien.
Slechte gewoontes op de fiets ontstaan wanneer mensen zich op de automatische piloot door het verkeer bewegen. Volgens de psychologie vinden mensen het lastig om op een voornemen terug te komen als het eenmaal zwart op wit staat en andere mensen er vanaf weten. Het gesprek hierover, het opschrijven en het letterlijk weggooien van de slechte gewoonte is daarom een goede methode om fysiek afscheid te nemen van het ongewenste gedrag.
Tijdens Drop it vragen de voorlichtingsmedewerkers van TeamAlert jongeren om hun slechte gewoonte op te schrijven en weg te gooien in de rode kliko.
In de oranje kliko zit een beeldscherm waarop een filmpje wordt afgespeeld dat test hoe alert de jongeren zijn. Wie de meeste veranderingen ziet, is de dagwinnaar van Drop it en wint een prijs.
Bij de groene kliko krijgen de deelnemende jongeren een fiets-gadget als beloning voor de goede gewoontes in het verkeer.

Zie voor meer informatie de online projectpagina van Drop it.

StreetTalk (TeamAlert)
Met StreetTalk maakt TeamAlert leeftijdsgenoten in kroegen en cafés bewust van de risico’s van alcohol in het verkeer. Een fototeam spreekt jongeren aan om een foto van hen te maken. Terwijl de foto afgedrukt wordt, praten de voorlichtingsmedewerkers met hun leeftijdsgenoten over effecten van alcohol, zoals het tunnelvisie-effect dat ontstaat na een paar drankjes. Als de foto klaar is, krijgen de jongeren een verrassend resultaat te zien: voor de foto wordt namelijk een speciale lens gebruikt waardoor het lijkt alsof de jongeren al in een tunnelvisie zitten. De gefotografeerde jongeren krijgen hun foto mee en kunnen deze tevens op de website van TeamAlert terugvinden.
In een wat minder lawaaierige omgeving benadert de StreetTalk filmcrew, inclusief interviewer en cameraman, groepen vrienden. Eén van de voorlichtingsmedewerkers draagt een mobiel beeldscherm op zijn rug, waarop stellingen en feiten worden getoond. De jongeren worden uitgedaagd om hun mening te geven over onderwerpen met betrekking tot verkeersveiligheid. Ze worden gefilmd en kunnen hun interview later op de website van TeamAlert terugkijken. TeamAlert wil leeftijdsgenoten hiermee stimuleren om een veilige rit naar huis te plannen na het stappen.
Zie voor meer informatie de online projectpagina van StreetTalk.

Witte Waas
Met het Witte Waas project pakt TeamAlert op dancefeesten en op festivals het drank- en drugsgebruik van jongeren in het verkeer aan. De Witte Waas is de wazige gemoedstoestand waarin je verkeert als je drank en/of drugs gebruikt. Voorlichtingsmedewerkers, gehuld in een Witte Waas outfit, spreken jongeren aan en delen gadgets uit die aansluiten op de boodschap: rij drank- en drugsvrij. Niet alleen bestuurders worden aangesproken, maar ook passagiers. Hierdoor wordt de gezamenlijke verantwoordelijkheid om veilig thuis te komen benadrukt.
Stichting TeamAlert is dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, die zich sinds 2000 inzet om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. Het verkeer is namelijk nog altijd een belangrijke doodsoorzaak onder jongeren.
Zie voor meer informatie de online projectpagina van Witte Waas.

Stichting TeamAlert is dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, die zich sinds 2000 inzet om het aantal jonge verkeersslachtoffers terug te dringen. Het verkeer is namelijk nog altijd een belangrijke doodsoorzaak onder jongeren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.