E-bike infodag voor senioren in Lelystad

10 november 2017 18:20 De e-bike is  populair als alternatief voor de traditionele fiets en de auto. Helaas is het gevolg van deze populariteit ook dat er in drieënhalfjaar tijd meer verkeersslachtoffers met de elektrische fiets dan met brommers te betreuren waren. Reden voor de gemeente Lelystad om een e-bike infodag voor senioren tussen de 65 en 75 jaar te organiseren.

Steeds meer weggebruikers kiezen voor de e-bike: een fiets met elektrische trapondersteuning. De e-bike is een snel en gemakkelijk vervoermiddel en een goed alternatief voor de gewone fiets. Voor 21% van de automobilisten is het bovendien een alternatief voor de auto.

Gemeente Lelystad wil stimuleren dat meer inwoners voortaan de auto laten staan en met de e-bike naar het werk gaan. Tussen Lelystad en het bedrijventerrein Larserpoort en Lelystad Airport wordt daarom een e-bikeroute gerealiseerd door de fietsverbinding te verbreden en te verbeteren. Ook  wordt aanschaf en gebruik van de e-bike door werknemers op Lelystad Airport en de bedrijventerreinen Larserpoort en Flevopoort gestimuleerd. 

De e-bike vraagt echter wel om andere fietsvaardigheden dan we gewend zijn, omdat deze fiets sneller en zwaarder is dan de traditionele fiets.  Reden voor de gemeente Lelystad om specifiek voor senioren een e-bike infodag te organiseren.

Wethouder Ed Rentenaar: “De e-bike is geliefd, maar er gebeuren ook veel ongelukken mee. Uit onderzoek blijkt dat het merendeel van de ongelukken bij mensen met een e-bike gebeurt bij de ogenschijnlijk eenvoudige handeling van op- en afstappen. Ik ben daarom blij dat ouderen op een cursusdag als deze de kans krijgen om te oefenen met fietsvaardigheden. Op deze manier kunnen zij veilig en zelfstandig aan het verkeer blijven deelnemen.”

Gedurende de E-bike infodag kregen de deelnemers praktische tips om veilig en plezierig te blijven fietsen, werd de fietsvaardigheid geoefend op een fietsparcours, was er fietsgym onder begeleiding van een beweegdocente en werden oude en nieuwe verkeersregels behandeld. Na de lunch was er een korte fietstocht door Lelystad om het geleerde in de praktijk te brengen. 

De E-bike infodag werd dit jaar voor de eerste keer georganiseerd door de Fietsmeester, onderdeel van de Fietsersbond, en de gemeente Lelystad. Een financiële bijdrage van de provincie Flevoland maakte dit mede mogelijk.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.