“Maak van de nul een punt met het Verkeersveiligheidslabel Flevoland!”

20 maart 2014 18:12 Www.vvlflevoland.nl. Dat is de website die binnenkort voor basisscholen online gaat over het Verkeersveiligheidslabel Flevoland. De site is een initiatief van de gemeenten Dronten en Lelystad.

“Verkeersveiligheid van kinderen begint bij ouders èn bij basisscholen. Jong de verkeersregels en praktische verkeersvaardigheid aangeleerd, is oud gedaan!”

Daarmee verwoordt Aat de Jonge, burgemeester van Dronten en Flevolands ambassadeur voor fietsveiligheid, kort en krachtig waarom in Flevoland het Verkeersveiligheidslabel Flevoland wordt gepromoot.

Kwaliteitskeurmerk
Het Verkeersveiligheidslabel Flevoland is het kwaliteitskeurmerk voor verkeerseducatie in het Flevolandse basisonderwijs. Scholen met het label hebben aantoonbaar hun verkeerseducatie op orde. Zij hebben ook de verkeersveiligheid rondom school goed geregeld.

De Jonge: “Zo wordt verkeer structureel ingebed in het lesprogramma. Maar je ziet dat scholen met het label vaak enthousiast worden en véél meer doen. In plaats van een uur gym kan er ook worden gefietst, verkeersborden kunnen getekend worden, bij taal kan de tekst over verkeer gaan en bij techniek kan de fietsverlichting aan de orde komen. Bij labelhouders is het verkeersexamen dan ook geen eenmalige activiteit, maar een afsluiting van een jarenlang structureel programma.”

Alles op één plek
De website www.vvlflevoland.nl die binnenkort wordt gelanceerd, biedt informatie en maakt het basisscholen die het label al hebben, makkelijk om via een inlogcode hun belangrijke documenten op één plek op te slaan. Zo raken draaiboeken voor verkeersprojecten, activiteitenplannen of de toekenningsbrief voor het label niet zoek bij bijvoorbeeld personeelswisselingen. Ook kunnen de scholen de documenten makkelijk delen met leerkrachten en verkeersouders aan wie zij de inlogcode verstrekken.

Betrokken (bijna-)opa
De Jonge hoopt binnenkort grootvader te worden. Hij verheugt zich erop straks met zijn kleinkind te gaan fietsen, net zoals hij vroeger met zijn eigen kinderen deed. “Toen nog met een kleintje voorop en achterop. Ik stond toen minder stil bij de verkeersrisico’s. Mijn motivatie voor verkeersveiligheid neemt, uit zorg voor mijn toekomstige kleinkind en voor alle andere kinderen, alleen maar toe.

Het verkeer wordt steeds complexer. Met goede infrastructuur kun je als overheid de verkeersveiligheid faciliteren, maar veilig verkeer begint bij goed gedrag van verkeersdeelnemers. Zo kan elk individu zèlf bijdragen aan nul verkeersslachtoffers in het verkeer. En met het Verkeersveiligheidslabel Flevoland laten basisscholen aantoonbaar aan ouders zien dat óók zij van de nul een punt maken. Lelystad en Dronten helpen ze daar nog een extra handje bij met deze website. Ik verwacht dat de andere Flevolandse gemeenten spoedig zullen aanhaken.”







Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.