Leerlingen in actie voor verkeersveiligheid bij scholen Zeewolde

8 juli 2015 17:48 Het oversteken van fietsers en voetgangers zorgt op de Kringloop in Zeewolde regelmatig voor (bijna-)ongelukken. Basisschoolleerlingen Phé, Elora, Sem en Ezra presenteerden vorige week hun oplossingen aan wethouder Van der Es van Zeewolde.

Dat er iets moet gebeuren aan de verkeersveiligheid rondom de basisscholen Kofschip, Het Mozaiëk en Toermalijn staat wel vast. Maar wat precies? Het leek een oplossing om klaar-overs in te schakelen, maar dat bleek niet te realiseren door de scholen. Ook alle infrastructurele mogelijkheden waren al onderzocht. Het proces leek dus vast te lopen.

Albert Oving van IJsselgroep nam daarom eind vorig jaar het initiatief om een project te starten met vier leerlingen van de plusklassen van de scholen. Samen met verkeersouder Corine van Asselt, schooldirecteur Manon van Beek en de verkeerscoördinatoren Rita Jansen en Henk Brouwer van de gemeente, onderzochten zij wat er mogelijk was aan veranderingen op de Kringloop. Er werd in kaart gebracht hoe de leerlingen van huis naar school komen, de politie leverde ongevalscijfers aan en bij een wijkschouw werden ideeën opgedaan.

Na vijf maanden intensief samenwerken deelden de leerlingen de resultaten met de wethouder. Eén van de oplossingen werd al gepresenteerd: een fotokaart maken om uit te delen. Op de kaart vragen leerlingen aan ouders om zich te houden aan verkeersveiligheidsafspraken.

• Wij brengen en halen onze kinderen zoveel mogelijk lopend of fietsend
• Wij helpen automobilisten bij het oversteken door duidelijk te zijn als fietser
· we stoppen op tijd
· en stappen niet af om verder te gaan als voetganger
• Wij parkeren altijd veilig ook wanneer ….
· het regent
· u haast heeft
· er bijna niemand is
• Zijn er te weinig parkeerplaatsen? Dan parkeren wij in een andere straat en lopen met onze kind(eren) het laatste stukje naar school
• Natuurlijk parkeren wij niet…..
· dubbel of in een bocht
· vlakbij een kruispunt
· dichtbij of op een voetgangersoversteekplaats
• Wij laten onze kinderen altijd uitstappen aan de kant van het trottoir. Een geopend portier aan de straatkant kan een fietser raken

Deze actie zal in oktober worden uitgevoerd. Dan zullen de scholen ook verkeersveiligheidslabels ontvangen.





Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.