Lelystadse Albatros zoekt verkeersouders

14 april 2016 14:37 De Lelystadse basisschool De Albatros wordt volgende week alweer veertig jaar. Een cadeautip: meld u aan als verkeersouder! Zo kan de school nog beter uitvoering geven aan het Verkeersveiligheidslabel Flevoland!

De activiteiten en het onderwijs van De Albatros stonden de afgelopen twee weken in het teken van techniek, maar ook in het teken van verkeer. De kinderen leerden fietsbanden plakken en verlichting aanbrengen op hun fiets. Ook werden er verkeersborden gemaakt en waren er extra lessen van ANWB Streetwise.
Daarnaast werd er onderzocht hoe de kinderen naar school komen: met de auto, fietsend of lopend?
Directeur Bertie Schaap: “De verkeerssituatie bij de school, met een fietszone voor de deur, is best lastig. De auto’s komen van beide kanten. We hopen dat nu meer kinderen fietsend of lopend naar school komen. Zo ontstaat er meer overzicht op het fietspad; dat is belangrijk voor de veiligheid.”

De uitreiking van het Verkeersveiligheidslabel Flevoland door Seef de Zebra was een feestelijk hoogtepunt van de themaweken.
“We hadden het label al enige jaren, maar het bordje was bij de verbouwing op één of andere manier zoekgeraakt. Nu we voor hercertificering in aanmerking kwamen, kon er ook een nieuw bordje komen. Het maakt zichtbaar dat we de verkeersveiligheid van onze leerlingen serieus nemen. Het is ook een stimulans om het verkeersjaarplan actueel te houden,” aldus de directeur.
De labeluitreiking werd overigens vergezeld door de uitverkiezing van het beste ‘verkeersbord’. Jasmijn uit groep 6 won met haar ontwerp voor het bord ‘je mag hier werken en leren’. Het bord van een leerling uit groep 1, ‘lief zijn voor elkaar’, verdient bovendien een speciale vermelding; dat is immers óók in het verkeer van belang!

Als het aan de directeur ligt, gaat er nog veel meer gebeuren op het gebied van verkeerseducatie. “Maar als school kunnen we het niet alleen. Juist verkeersveiligheid vraagt om een gezamenlijke aanpak van school en ouders. We hebben één verkeersouder, maar we zouden graag enkele verkeersouders erbij hebben. Zij krijgen een opleiding van Veilig Verkeer Nederland (VVN) en kunnen bijvoorbeeld meewerken aan de verkeersveiligheid rondom de school: zorgen dat de ouders in de vakken parkeren, waardoor de kinderen rustig en veilig het plein op kunnen komen. En samen met Klaas Lamminga van VVN kunnen zij misschien ook educatieve projecten oppakken. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan het organiseren van een verkeersplein of lessen over de dode hoek van voertuigen.“

De school is klaar voor het veertigjarig jubileum. “Dat wilden we niet vieren zonder het label aan de muur. We zijn er trots op, net zoals op het Gezondheidsvignet dat we hebben. Welzijn en veiligheid zijn belangrijk op onze school.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.