Meten, weten, doen: veiliger fietsen

11 maart 2014 18:30 Wat moet er gebeuren om veiliger te fietsen op fietspaden in Flevoland? Dat gaan provincie Flevoland en gemeente Lelystad onderzoeken. Hiervoor hebben zij gisteren, 10 maart 2014, samen met fietsambassadeur Flevoland, burgemeester Aat de Jonge, het startsein gegeven.

“Uit landelijk onderzoek blijkt dat de oorzaak van fietsongelukken vaak ligt aan obstakels, zoals bijvoorbeeld paaltjes en stoepranden, slecht wegdek, onduidelijke belijning, te smalle fietspaden of het hoogteverschil tussen fietspad en berm. We gaan nu bekijken hoe de Flevolandse fietspaden ervoor staan. Ik ben benieuwd naar de uitkomsten”, aldus gedeputeerde Jaap Lodders. Er is voor de provinciale fietspaden een bedrag van 100.000 euro gereserveerd voor verbeteringen.

In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van een camerafiets. Lelystad wordt als proefstad genomen en daarnaast wordt gekeken naar de fietspaden langs provinciale wegen. Wethouder Wout Jansen is blij dat Lelystad als proefgemeente fungeert. “Lelystad heeft een vrij unieke fietsinfrastructuur met fietspaden die gescheiden zijn van het autoverkeer. Daarnaast zijn er in Lelystad de laatste jaren veel recreatieve fietsroutes in het buitengebied aangelegd. Deze feiten hebben ons getriggerd om na te gaan of ook de fietsverkeersveiligheid op onze fietspaden verbetering nodig heeft. Parallel aan het onderzoek naar fietsverkeersveiligheid zullen wij ons bestaande fietsbeleid evalueren en actualiseren. Deze samenwerking is een mooie kans om twee vliegen in één klap te slaan.”

“Fietsen hoort bij Nederland en dus ook bij Flevoland. Het is gezond en met de fiets kom je snel waar je moet zijn. Fietsers zijn echter ook kwetsbaar”, weet burgemeester Aat de Jonge, die zich - op verzoek van minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) - samen met zes andere burgemeesters en een commissaris van de Koning inzet als speciaal ambassadeur voor fietsveiligheid. “Met dit onderzoek wordt een goede start gemaakt om iets aan deze kwetsbaarheid te doen. Ik hoop dat dit ook andere gemeenten in Flevoland zal stimuleren om werk te maken van fietsveiligheid.”

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.