Nog meer Flevolandse verkeersdiploma’s!

18 mei 2013 18:58 In Flevoland hebben de afgelopen week nog meer kinderen uit de groepen 7 en 8 de afgelopen week hun praktisch verkeersexamen gedaan. VVN verzorgt het examen sinds 1932. Dat is na acht decennia harder nodig dan ooit!

Nederland telt bijna acht miljoen auto's. In 1990 waren dat er nog vijfenhalf miljoen. Ook hebben mensen meer haast gekregen in het verkeer. Kinderen moeten tussen alle auto's door hun weg van en naar school en naar andere plekken in de buurt veilig af kunnen leggen. Kinderen op basisscholen gaan daardoor op steeds latere leeftijd zelfstandig naar school fietsen. Omdat veel ouders zich zorgen maken over de verkeersveiligheid op de weg naar school worden kinderen worden nu tot ongeveer 8,5 jaar onder begeleiding naar school gebracht.

De leerlingen van groep 8 krijgen door de overgang naar het voortgezet onderwijs te maken met een andere route naar school. De fietsafstanden worden langer, het verkeer wordt drukker en er wordt vaak in groepjes gefietst. Al met al vraagt dat om nieuwe vaardigheden. Kennis over verkeersregels en veel oefenen in de praktijk is daarvoor essentieel. Kinderen leren verkeersregels en veilig gedrag voor een groot deel door de ervaring die zij opdoen als ze lopend of fietsend aan het verkeer deelnemen.

Ouders kunnen een belangrijk aandeel leveren in deze praktische verkeerseducatie door zo vaak mogelijk met hun kinderen het verkeer in te gaan, goed voorbeeldgedrag te vertonen en hun kinderen te coachen in hun verkeersgedrag. Ook scholen dragende verantwoordelijkheid voor het verkeersonderwijs en de verkeersopvoeding van kinderen. VVN draagt hieraan een steentje bij met de verkeerseducatielijn en het Verkeersexamen.

De bijgaande foto’s zijn van het praktisch verkeersexamen dat voor de leerlingen van groep 7 en/of 8 van de basisscholen in Noordoostpolder werd gehouden afgelopen dinsdag 14 mei. Daar deden bijna 800 leerlingen van 35 scholen aan mee. Er werd vanaf het Harmen Visserplein ongeveer twintig minuten grotendeels door het centrum van Emmeloord gefietst. Moeilijke punten vormden de oversteek over de Espelerlaan in het verlengde van de Moerasandijviestraat en de situatie bij het voormalige postkantoor aan de Koningin Julianastraat. De vijftien controleposten werden bemand door vrijwilligers (veelal ouders van leerlingen) die het weggedrag van de leerlingen beoordelen. Na aankomst kregen alle leerlingen een VVN-pen. De leerlingen met de beste resultaten kregen een cadeaubon uitgereikt.

Volgend jaar vindt het theoretisch examen landelijk plaats op donderdag 10 april. Deelnemers aan dat examen kunnen vanaf 11 maart tot en met 14 juni 2013 terecht op de website www.vvn.nl/examen. Hier kunnen zij oefenen met examens van voorgaande jaren.

Het praktisch Verkeersexamen wordt per gemeente georganiseerd en hiervoor is geen vaste landelijke datum. De lokale organisator of het regionale VVN-steunpunt weet wanneer het in uw gemeente plaatsvindt.

Veelgemaakte fouten

Uit een analyse van de landelijke antwoorden bij het Verkeersexamen blijkt dat er veel fouten worden gemaakt bij een aantal problematieken.

Voorrang op kruispunten en voetgangers
1. Voorrangsregels en voorrangsborden gelden op kruispunten als je te maken krijgt met verkeer van
links en rechts. Zij gelden voor bestuurders onderling.
2. Voorrangsregels en voorrangsborden gelden niet voor voetgangers.
3. Voetgangers moeten op een kruispunt bestuurders van links en rechts altijd voor laten gaan. Het
maakt niet uit of er wel of niet voorrangsborden staan.

Wanneer ben je voetganger?
Je bent voetganger als je loopt, als je loopt met je fiets aan de hand, als je skate, als je op je skelter rijdt, als je met je skate- of waveboard bent. Je moet bestuurders van links en rechts dan altijd voor laten gaan.

Hoe zit het met de regel: rechtdoor op dezelfde weg gaat voor?
1. Dit is geen voorrangsregel, maar een zgn. voorgaan-regel. (Het voorgaan bij afslaan wordt geregeld.)
2. Deze regel geldt voor bestuurders en voetgangers.
3. Deze regel geldt als je te maken krijgt met verkeer dat je tegemoet of achterop komt. Dat verkeer is dan met jou op dezelfde weg. Het komt dus niet van links of rechts.







Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.