Verkeersexamen voor duizenden Flevolandse leerlingen

31 mei 2017 17:32 De laatste dag van de maand mei is een mooie dag om de balans op te maken van de resultaten van het jaarlijkse Verkeersexamen voor basisschoolleerlingen. In Flevoland deden er ook dit jaar weer enige duizenden scholieren mee. 

De leerlingen hebben in april eerst het theorie examen afgelegd. Enige weken later volgt dan het praktisch examen, waarbij de scholieren fietsend met oranje hesjes aan, een route door hun eigen gemeente afleggen. Met behulp van vele (VVN-)vrijwilligers worden de kinderen dan op cruciale punten op hun verkeersgedrag beoordeeld. Stoppen ze waar dat moet bijvoorbeeld? En geven ze goed richting aan? 

Veelal is de route vooraf bekend gemaakt, zodat niet de alleen de leerkrachten, maar ook de ouders het verkeersexamen met de kind(eren) konden oefenen.

De scholen nemen het examen serieus. Dat blijkt wel uit de animo. Meestal is het de afsluiting van een langer verkeerseducatietraject op de basisschool. Ook wordt het gezien als goede voorbereiding op het fietsen naar het voortgezet onderwijs na de zomervakantie. Op Urk deden alle twaalf basisscholen mee met in totaal 381 kinderen die allen zijn geslaagd. In de Noordoostpolder deden er 660 kinderen mee. In Almere gaat het om een totaal van 1.900 leerlingen die mee hebben gedaan en nog gaan meedoen (in Almere Stad West en Almere Haven gaan er binnenkort nog verkeersexamens van start). Ook in Dronten en Zeewolde namen enige honderden leerlingen deel.

De onderstaande foto’s zijn van het examen in Lelystad. Daaraan namen dit jaar maar liefst 821 leerlingen deel. Bijzonder is dat dit jaar verkeerssituaties uit de stad zelf werden gebruikt zijn bij het theoretisch examen. Wethouder Ed Rentenaar van de gemeente Lelystad: ”Kinderen zijn kwetsbare deelnemers in het verkeer. Goede verkeerseducatie vergroot de veiligheid van kinderen. Het is daarom goed dat er verkeersexamens worden afgenomen en dat er aandacht wordt geschonken aan verkeerseducatie op alle basisscholen.”

De verkeersexamens worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de provincie Flevoland.





Meld je aan voor de nieuwsbrief

Ja, ik wil graag de digitale nieuwsbrief ontvangen die 3 tot 4 keer per jaar verschijnt.